Jun 13, 2009

BUATLAH KERJA SEPERTI YANG DITUNTUT ILAHI...................

AMK K.Lgt merasa malu jika tangan-tangan kotor yang merosakkan imej parti, seperti mana yang dikehendaki oleh rakyat semua maupun yang dilakarkan perlembagaan baru oleh DSAI. Yang menjadi perbagai rungutan masyarakat marhaien diperingkat Cabang dan Ranting yang mempunyai agenda tersendiri untuk kepentingan diri mencari projek dari kerusi empok.
Apalah bezanya jika perubahan kerajaan, tetapi macam sama, malah dianggap lebih teruk lagi.

Seperti di K.Lgt, pimpinan parti, MP,ADUN,Ahli Majlis serta JKKK makin hampir terlupa pada tangan-tangan pengundi yang memberi undi Mac2008 yang lepas. Apa yang berlaku, menjadi bongkak, lupa diri, cantas mencantas/memfitnah.

Sekiranya perkara ini tidak dibendong dari sekarang, yang bertanggung jawab dari pimpinan atas, sepertimana hari ini telah meluluskan 7 perubahan perlembagaan terbaru kalau tidak bekerja betul, maka tidak guna adakan EGM.

AMK K.Lgt akan merasa kecewa sekali lagi, jika hari bersejarah ini(EGM) tidak menjadi kenyataan.

Peribahasa orang-orang tua;DALAM BERAS ADA PADI.
Perkara biasa padi ada dalam beras. tetapi takkan nak tengok saja padi tu.
Kalau dah padi banyak dalam beras, bukan lagi kita boleh sebut beras. Tentulah kita perlu kitar semula. Dah tentu anak-anak menangis meratap kelaparan.

DAH CANTIK DENGAN LAKARAN TAJUK DIBAWAH.

BACALAH..............


PKR Lakar Masa Depan Lebih Dinamis, Demokratik, Kalis Rasuah

Friday, 12 June 2009

PKR akan mengadakan kongres nasional khas Sabtu ini untuk membahas dan meluluskan beberapa usul penting termasuk menghadkan tempoh presiden, menambah jumlah naib presiden serta memperuntukkan 30 peratus jawatan penting kepada wanita.

Usul utama lain ialah memindahkan hak memilih pucuk pimpinan kepada ahli biasa; memperkenalkan sistem undi sulit dalam parti dan mengurangkan had umur ahli Angkatan Muda PKR (AMK) daripada 40 kepada 35 tahun.

Naib Presiden PKR, R.Sivarasa yang juga pengerusi jawatankuasa pindaan perlembagaan, berkata, semua usul berkenaan dijangka diluluskan dalam kongres khas sehari itu.

Kongres akan berlangsung di pusat konvensyen, Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) Kajang, bermula jam 8 pagi.

Sivarasa berkata PKR mempunyai kira-kira 300,000 ahli di mana keahliannya mencecah kira-kira 10,000 setiap bulan.

Sehubungan itu, katanya, PKR akan meminda sistem pemilihan parti untuk membolehkan ahli biasa di semua peringkat dalam parti memilih pucuk pimpinan.

“Ia adalah untuk menunjukkan komitmen untuk reformasi dalam parti.”

(Pindaan) dapat membantu menghapuskan kecenderungan yang kurang sihat seperti politik wang dan amalan cawangan hantu, seperti yang dilihat dalam parti politik lain di Malaysia” kata beliau.

Sekiranya ia diluluskan, PKR akan mencatat sejarah sebagai parti politik pertama memberi hak kepada ahli untuk memilih pucuk pimpinan parti,” katanya lagi dalam sidang akhbar hari ini.

Dalam kongres khas itu, Sivarasa berkata, pihaknya juga akan mendapatkan sokongan dua pertiga daripada perwakilan untuk menghadkan tempoh seorang presiden kepada tiga penggal atau sembilan tahun.

Beliau berkata PKR akan turut melaksanakan sistem pemilihan baru yang lebih berwibawa dan berteraskan amalan undi sulit.

“Ini adalah untuk memperkukuhkan amalan demokrasi dalam parti,” katanya.

Sivarasa berkata pihaknya bercadang untuk menggunakan dakwat kekal, sebagai satu usaha untuk menunjukkan pemilihan pucuk pimpinan berjalan dengan lancar.

Mengulas lanjut mengenai cadangan pindaan yang berkaitan dengan umur dalam AMK, Sivarasa berkata, pelaksanaannya akan berkuatkuasa serta merta bagi semua jawatan yang dilantik.

Bagaimanapun, pemilihan tahun depan, masih menggunakan had umur 40 tahun kerana atas sebab-sebab teknikal dan dijangka bakal dilaksanakan sepenuhnya selewat-lewatnya tahun 2013.

Mengenai memberi peruntukkan kepada wanita sebanyak 30 peratus untuk memegang jawatan dalam parti, beliau berkata, setahunya, tidak ada parti di Malaysia yang memberi komitmen sebesar itu kepada wanita.

“Pindaan struktur pimpinan dalam parti dibuat kerana PKR benar-benar mahu mejadikan sebuah parti yang bersifat nasional,” kata Sivarasa.

PKR kini mempunyai sebanyak 190 bahagian termasuk Sabah dan Sarawak.

Mengenai pertukaran nama bahagian kepada cabang dan cawangan kepada ranting, Sivarasa berkata, pertukaran tersebut bertujuan untuk menggantikannya dengan istilah yang lebih & progresif dan saksama”.

“Kita mahu menjauhkan dari istilah yang diungkit sebagai mempunyai unsur struktur tradisional atau struktur feudal,” katanya.

Menurut Sivarasa, PKR juga akan meminda perlembagaan bagi menambah jawatan naib presiden, daripada lima kepada 7 orang.

PKR menjangka kira-kira 2,500 perwakilan akan menghadiri kongres khas tersebut.keADILan

1 comment:

  1. Hmm. bacalah blog 'antihusam'. blogger tu penyokong PAS,kan. Anwar dah x relevan sbg pemimpin, x blh pakai, x blh dipercayai.
    P/s : klu tak berani nak siarkan komen ni pun xpe, paham..

    ReplyDelete

good