Mar 29, 2009Lintas Lansung Bukit Gantang Bukit Selambau Batang Ai

TERKINI : PR mendahului jumlah penyokong di ketiga-tiga tempat. BUKIT SELAMBAU 10 RIBU, BUKIT GANTANG 50 RIBU dan BATANG AI 2 RIBU ORANG

BUKIT GANTANG

10.05 a.m Pngarah SPR untuk PRK Parlimen Bukit Gantang, Datok Mahmud bin Murshidi, akan mengumumkan calon-calon Bukit Gantang jam 11 nanti selepas tamat tempoh bantahan.

10.05 a.m Tempoh Bantahan.

9.20 a.m Ada calon Bebas - Kamarul Ramizi Idris

9.15 a.m Calon BN, Ismail Saffian memasuki dewan

9.06 a.m Calon PAS, Dato' Seri Nizar telah masuk ke dalam Pusat Penamaan Calon.

9.05 a.m Calon-calon sedang menyerahkan borang.

9.00 a.m Kelihatan pemimpin2 DAP Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Teresa Kok, Ngeh Koo Ham dan Nga Khor Meng di pusat penamaan calon.

BUKIT SELAMBAU

10.00 a.m Pencalonan ditutup. Tempoh bantahan.

9.16 a.m Calon PKR S MANIKUMAR berjaya memasuki pusat penamaan calon, kehadiran penyokong PR mencecah 12 ribu orang


BATANG AI

10.10 a.m Keputusan Johnny Chuat menarik diri disambut dengan sorakan oleh PKR dan beiau menerima ucapan tahniah dan terima kasih dari MB Selangor YAB Tan Sri Khalid yang turut berada di pusat penamaan calon.

10.05 a.m Calon Bebas, Johnny Chuat menarik diri dan mengisytiharkan sokongan kepada calon PKR.

9.30 a.m Ada juga calon Bebas Johnny Chuat, seorang graduan Komunikasi dan Kewartananan dari University Carleton, Kanada.

9.15 a.m Calon PKR Jawah Gerang serahkan borang pada 9.10 amBUKIT GANTANG

8.40 a.m Kelihatan YB Abd Wahid Endut ada bersama. Beliau meramalkan peluang 60-40 untuk PAS.

8.30 a.m Anggaran penyokong Pakatan Rakyat 10,000 orang. Laungan Allahu Akbar sentiasa berkumandang.

8.15 a.m Al-Banjari : Solat Hajat yang di imamkan oleh Presiden PAS, DS. Hj. Abdul Hadi Awang baru berakhir tadi dan sekarang ini Rombongan Pimpinan bersama Calon mula bergerak menuju ke Majlis Perbandaran Taiping. Kelihatan bakal calon PR, Dato Seri Nizar bersama isteri.

8.05 a.m Pegawai Pilihanraya telah pun tiba dan dilihat telah memasuki Dewan Bandaran. Para penyokong PAS dan Barisan Rakyat kini terus berkumpul di sebelah kanan dewan, belum ada arahan kebenaran untuk masuk ke dalam zon yang dikhaskan di dalam padang. Penyokong BN disebelah kiri, belum ramai anggaran 800 orang.

7.40 a.m Dianggarkan hampir lebih 30 trak FRU kini berada diperkarangan tapak penamaan calon. SB jangan tanya wak ! Bersepah. Akibat ruang terhad di dalam padang yg disediakan, ribuan penyokong BR terpaksa berpuashati apabila hanya mampu berkumpul dikawasan pinggir Taman Tasik Taiping. - Al-Banjari

7.30 a.m Keadaan di Majlis Perbandaran Taiping sudah dipenuhi denganpara penyokong Pakatan Rakyat. Keadaan cuaca baik.

BUKIT SELAMBAU
9.15 a.m Dilaporkan terdapat 14 calon kesemuanya.

9.00 a.m Penyokong PKR berarak ke penamaan calon. Tarian naga dari kaum tionghua juga turut kelihatan.

8.45 a.m MB Kedah YAB Datuk Azizan mengetuai perarakan.

8.40 a.m Calon-calon Bebas sudah kelihatan.

7.45 a.m Calon PKR S MANIKUMAR sudah tiba, beliau sedang bersalaman dengan penyokong. Di jangka pukul 8 pagi akan di mulakan perarakan ke pusat penamaan calon .

7.30 a.m Orang ramai sedang mengambil bendera dan t shirt yang di sediakan oleh AMK Kedah, kehadiran penyokong pakatan rakyat semakin ramai. Kelihatan trak-trak polis dan water canon di samping helikopter berlegar di ruang angkasa.

BATANG AI

8.40 a.m Penyokong PKR semakin ramai, dengan sepanduk "hapuskan perompak tanah kami".

8.30 a.m Kelihatan Naib Presiden PKR Dtk Dr Jeffrey Kitingan, bersama pemimpin DAP Wong Ho Leng.

8.00 a.m Belum menerima apa-apa laporan terbaru

7.30 a.m Malam tadi, calon PKR Jawah Gerang, memberikan ucapan. Termasuk yang hadir ialah ADUN Ngemah, Gabriel Adit (ahli Bebas yang menyertai PKR pada November) dan ADUN Padungan Dominique Ng.

MB Selangor Khalid Ibrahim juga turut kelihatan.

dikemaskinikan sentiasa

N29 Batang Ai: Ke Pusat Penamaan Calon

Disertakan pelan semasa Hari Penamaan Calon Pilihanraya Batang Ai(PRK N29) pada 29 Mac 2009.

Jalan utama menuju Lubok Antu berhampiran pusat penamaan calon di Kompleks Sukan Lubok Antu akan ditutup sepanjang proses penamaan calon esok. Kira-kira 800 anggota polis ditugaskan untuk membantu melicinkan proses penamaan calon, demikian di nyatakan oleh Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mohamad Salleh.

Beliau berkata jalan itu adalah satu-satunya jalan menuju pekan Lubok Antu yang menjadi pusat utama proses pilihanraya kecil Batang Ai.Beberapa orang pemimpin tertinggi PKR akan turut serta seperti Menteri Besar Selangor, YAB Tan Sri Khalid Ibrahim dan lain-lain. Khalid akan melawat Nanga Mepi dan majlis sambutan sedang dilakukan untuk Menteri Besar Selangor tersebut berserta ronbongannya.N25 Bukit Selambau: Ke Pusat Penamaan Calon

Disertakan pelan semasa Hari Penamaan Calon Pilihanraya Bukit Selambau(PRK N25) pada 29 Mac 2009.

Pusat penamaan calon di Sekolah Menengah Teknik I Sungai Petani. Penyokong pakatan rakyat akan berhimpun di hadapan stesen minyak ESSO berhadapan SEKOLAH MENENGAH TEKNIK SUNGAI PETANI.

Diramalkan berbelas calon Bebas turut akan menghadirkan diri bersama para penyokong ke pusat penamaan calon pagi ini. Seramai 835 anggota polis akan bertugas di pusat penamaan calon di Sekolah Menengah Teknik I Sungai Petani. Pihak polis telah mengambil beberapa langkah, termasuk melencongkan laluan bagi mengelak kesesakan lalu lintas.Sama seperti di Bukit Gantang, arahan-arahan akan diberikan oleh Ketua Perarakan di sana. Setelah semua berkumpul, Calon PKR akan diarak ke Pusat Penamaan Calon. Calon bersama pimpinan tertinggi parti akan memasuki Pusat Penamaan Calon sementara penyokong-penyokong Pakatan Rakyat akan berkumpul di kawasan yang telah ditentukan sehinggalah proses penamaan calon selesai diumumkan.

P59 Bukit Gantang: Ke Pusat Penamaan Calon

Disertakan pelan semasa Hari Penamaan Calon Pilihanraya Bukit Gantang (PRK P059) pada 29 Mac 2009. Bagi Penyokong PAS, anda adalah dari kumpulan B.

Menurut kenyataan pihak polis yang lalu, 5 jalan akan ditutup sempena hari penamaan calon. Jalan yang terlibat ialah Jalan Sultan Mansur, Jalan Kota, Jalan Taming Sari, Jalan Temenggong dan Jalan Berek.

Kesemua jalan tersebut akan ditutup bermula 28 Mac 2009 (Sabtu) pukul 12 tengah malam sehingga pukul 1 petang pada 29 Mac 2009 (Ahad). Orang ramai tidak dibenarkan melalui jalan-jalan tersebut serta dilarang meletak kenderaan disepanjang jalan sehingga proses penamaan calon selesai.Pimpinan PAS akan berkumpul di Markaz PAS Air Kuning mulai jam 7.30 pg. Selepas Solat hajat, Calon akan dibawa ke pusat Penamaan Calon di Majlis Perbandaran Taiping diiringi oleh pimpinan PAS. Penyokong-penyokong PAS pula akan mula berkumpul di Masjid Daerah Taiping mulai jam 7.30 pagi. Solat hajat juga akan diadakan di masjid yang akan dipimpin oleh Dewan Ulama PAS Negeri Perak. Selepas itu, semua akan mula bergerak ke tempat bermulanya perarakan calon di Dataran Parking Kereta, Jalan Sultan Mansur, berhampiran Mahkamah Majistret, Risda, dan Taman Tasik.

Arahan-arahan akan diberikan oleh Ketua Perarakan di sana. Setelah semua berkumpul, Calon PAS akan diarak ke Pusat Penamaan Calon. Calon bersama pimpinan tertinggi parti akan memasuki Pusat Penamaan Calon sementara penyokong-penyokong PAS akan berkumpul di kawasan yang telah ditentukan sehinggalah proses penamaan calon selesai diumumkan. Penyokong-penyokong digalakkan membawa bendera parti masing-masing sebanyak mungkin. Ucapan-ucapan daripada pimpinan parti akan disampaikan sementara proses penamaan calon selesai diumumkan.

Sumber: prk029.pas.org.my/ misbah.blogspot.com

keADILan

No comments:

Post a Comment

good