Mar 22, 2010

Petronas sebuah entiti illegal - sekurang-kurang itu pendapat Prof Shad Faruqi. Petronas sebuah badan perniagaan haram?

Jika itu bukan sebuah letupan di muka Petronas, menunggu letupan yang lebih besar takut nanti sudah terlewat dan hanya meranapkan terus integrity Petronas.

Adakah berbaloi bagi sebuah badan koporat bertaraf dunia untuk dihalakan peluru yang menembusi maruah korporatnya semata-mata kerana cuba mengelak membayar kepada Kelantan apa sebenarnya terhak?

Ketika Petronas sedang cergas melabur berpuluh billion dollar di luar negara, kedudukan penubuhannya sendiri di sisi undang sampai dipertikaikan.

Apa akan jadi jika pendapat Shad Faruqi itu sampai kepada negara-negara Petronas ada berikat?

Apa akan jadi jika ada pihak menggunakan pandangan Shad Faruqi untuk mengisytiharkan Petronas bukan sebuah entiti yang sah?

Sebenarnya, semasa peguam-peguam penasihat Kerajaan Negeri berbincang sebelum ini, isu seperti ini ada dibangkitkan. Termasuk sudut lain bahawa perjanjian yang dibuat oleh Kerajaan Negeri dengan Petronas adalah tidak sah dan tidak terpakai berasaskan sebab-sebab yang lain.

Namun, kami mengambil pendirian mengenepikan sementara waktu pandangan seperti itu kerana ia akan merosakkan Petronas. Kami memilih pandangan yang lebih sederhana iaitu mengikut undang-undang dan perjanjian serta konvensyen selama ini, Kelantan terhak terhadap pembayaran royalti dari semua pengeluaran minyak dan gas di luar pantainya.

Petronas dan pemimpin Kerajaan Pusat nampaknya memilih permainan yang lebih kasar.

Tun Musa Hitam pula menjadi tokoh UMNO kedua secara terbuka memberi pandangan yang berbeza tentang bayaran royalti berbanding pendirian rasmi Kerajaan Pusat. Apa pun nama bayaran yang diberikan, pembayarannya hendaklah kepada Kerajaan Negeri Kelantan - kata Tun Musa.

Selama mana lagi Najib mahu menunggu untuk membetulkan semula sikapnya? Berapa ramai tokoh lagi ditunggu Najib untuk memberikan 'tamparan demi tamparan'?

Ahli Parlimen UMNO sendiri, yang juga pengasas Petronas telah 'menyapa'. Tun Salleh Abbas selaku bekas Peguamcara Negara yang menulis cadangan Akta berkenaan telah memberikan pendapat. Bekas Eksekutif Jabatan Undang-undang Petronas di mana hampir semua dokumen perjanjian antara Kerajaan-Kerajaan Negeri dan Malaysia dengan Petronas ada tercatit tanda tangannya dan beliau terlibat dalam membentuk kandungan perjanjian tersebut - Nik Saghir Mohd Nor juga menyebelahi tuntutan Kelantan. Kemulian Petronas sebenarnya sudah tercemar.

Jika tuntutan Kelantan dilayan seadilnya sejak awal mengikut makna yang 'plain' dan amalan biasa seperti perjanjian, tidaklah perlu kenyataan-kenyataan yang merugikan seperti itu dikeluarkan.

Petronas tidak menjadi bankrap kerana menunaikan hak Kelantan. Nama baiknya tidak rosak dan kejujuran koporatnya tidak hilang.

Polemik ini sudah tentu akan berterusan.

Isu tuntutan Kelantan mempunyai ruang masa dan pergerakan yang tidak terbatas sehingga menghasilkan gegaran yang cukup kuat untuk tidak dihiraukan, Insya Allah.

No comments:

Post a Comment

good