Nov 12, 2009

Makin Ramai Wakil Rakyat Akan Tinggalkan PKR

Dengan pendedahan bekas pengarah siasatan BPR, Abdul Razak Idrus yang memberitahu mahkamah tinggi hari ini bahawa siasatan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa menyorok RM3 bilion dalam akaun asing dan mempunyai kaitan dengan kepentingan Barat, didapati tidak berasas, rasanya ramailah pemimpin dan wakil rakyat PKR yang selama ini ibarat 'Musang berbulu ayam' akan buat perangai dan meninggalkan PKR.

Musang-musang berbulu ayam yang bersepah dalam PKR ini memang mengharapkan habuan wang ringgit semata-mata. Mereka ingat DSAI ni kaya. Alahai kesian mereka. Anwar tiada duit nak ulok.

Alhamdulillah, terbongkar sudah satu lagi bukti fitnah gagasan Mahathir yang ditaja oleh umno dan dikendalikan oleh balaci-balaci umno - SPRM, PDRM, Gani Petail.

Malaysiakini seterusnya melaporkan: Abdul Razak, 60, yang kini telah bersara tetapi menjadi pengarah dalam beberapa syarikat, berkata BPR telah menyiasat perkara itu ekoran dakwaan yang dibuat dalam akuan bersumpah bekas penolong gabenor Bank Negara, Abdul Murad Khalid.

Katanya, sepasukan pengawai BPR telah ke Singapura dan United Kingdom untuk menyiasat dakwaan tersebut.

"Kami berjumpa dengan Murad dan beberapa saksi di Britain. Tetapi siasatan mendapat 'tiada kes' terhadap Anwar berhubung dakwaan dalam akuan bersumpah Murad," katanya.

Oleh itu, katanya, beliau membuat kesimpulan bahawa dakwaan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak berasas dan mengarahkan supaya siasatan ditutup.

Murad menandatangani akuan bersumpah itu pada 20 Oktober 1999 - kira-kira sebulan selepas Anwar ditahan selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri pada awal bulan September tahun berkenaan.

Abdul Razak kemudiannya membuat akuan bersumpahnya mengenai perkara itu dan mengemukakannya kepada mahkamah.

Bekas pegawai kanan BPR itu memberi keterangan dalam kes saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Anwar terhadap News Straits Times Press (M) Bhd dan bekas ketua pengarang kumpulannya, Datuk Abdullah Ahmad.

Artikel yang didakwa berunsur fitnah itu, disiarkan pada 2 Mac 2002.

Dari Blog ; Kerajaan Rakyat