Jul 31, 2009

Pelaburan Selangor Semakin Meningkat

Aktiviti pelaburan di Selangor menampakkan tanda-tanda semakin pulih, berikutan pembukaan semula beberapa kilang dan penyertaan pelabur baharu, sejak sebulan lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif, Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC) Berhad, Dato’ Mhd Jabar Ahmad Kembali berkata, ada sebahagian kilang yang ditutup, kini mencari semula pekerja untuk meneruskan operasi mereka.

Justeru, katanya SSIC sentiasa terus berusaha membuka peluang kepada pengusaha dan pelabur untuk menjalankan aktiviti di negeri ini.

“Saya rasa tak boleh salahkan pemerintahan, masalahnya masalah economic, ekonomi dunia tapi kita berasa beruntung, beberapa syarikat yang membuat vss kini mencari beberapa pekerja, saya ambil contoh satu meg pada sewaktu down turn dulu, dia membuat vss, dia punya investment demand jatuh kepada 20 peratus, tapi sekarang dalam lawatan saya bulan lepas, demandnya dia telah meningkat, permintaan telah meningkat ke 67 peratus, dia memerlukan pekerja tambahan sekarang seramai 300 orang”.

“Hari ini juga kita masih menerima pelabur-pelabur masih ada yang datang kita terima itu dari Phildapheia, kita terima juga dari Korea masih datang, even local pun banyak juga yang datang”, katanya.

Menurut Dato’ Jabar, beberapa pelabur sudah menyatakan minat mereka untuk membuka kilang di negeri ini selepas ditawarkan beberapa insentif oleh kerajaan negeri.

“Two days saya chair meeting sebuah syarikat nak membuka kilang di Selangor, dia nak buat paip, dia memerlukan tanah seluas 50 ekar, dia JV, joint venture, local and also foreign”.

Dalam sidang akhbar di pejabatnya di Wisma MBSA, hari ini beliau berkata kerajaan negeri sedang memberi tumpuan membangunkan Hub Halal di Pelabuhan Barat, Klang.

“Kita akan menumpukan perhatian kepada Selangor Halal Hub telah pun ditubuhkan kita telah menerima beberapa pengusaha yang berhasrat untuk beroperasi dalam Selangor Halal Hub ini. Salah satu daripada syarikat tersebut telah membeli tanah di situ seluas 37 ekar”.

“Syarikat yang akan beroperasi itu ialah PML Dairies, anak syarikat kepada F&N, PML Dairy”, tambahnya lagi.

Dato’ Jabar berkata, syarikat lain yang bakal beroperasi di kawasan itu ialah Felda, Secret Recipe, Ramly Burger, selain sebuah syarikat dari Jerman yang sedang mengadakan usahasama dengan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dan sebuah syarikat Korea.

Mengenai jumlah pelaburan, beliau berkata, Selangor merupakan negeri kedua tertinggi, selepas Johor dengan nilai pelaburan sebanyak RM1.7 billion yang dicatat dalam tempoh lima bulan pertama, tahun ini. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN-SELANGORKINI