Mar 12, 2009


malaysia boleh!

Lupakan Politik Sekejab.
meh, baca berita ini, baca pelan-pelan:


Malaysia jatuh tiga anak tangga dalam senarai kedudukan terbaik dunia apabila menduduki tangga 161 dalam ranking bola sepak dunia terkini yang dikeluarkan oleh Pesekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Kedudukan itu adalah yang kedua terendah pernah dicapai oleh Malaysia.

Kenurut laman web FIFA, Malaysia memungut 104 mata pada Februari tetapi kurang 10 mata berbanding senarai yang dikeluarkan bulan lalu, dan hanya sembilan anak tangga lebih baik berbanding kedudukan terendah iaitu tangga 170 April tahun lalu.

*sebagai seorang kaki bola berkaki bangku, gua tidak tahu sama ada gua mahu menangis atau ketawa berdekah-dekah selepas membaca berita ini.

kelahi

pemerintah sama pembangkang berkelahi,
gua tidak hendak mati di tengah-tengah.

jangan mangsakan anak-anak kami

demi suara kami yang tidak dipedulikan
maka kamu, pemerintah atau pembangkang,
teruskan berkelahi, tetapi
jangan huru-harakan hidup dan mimpi kami
jangan mangsakan anak-anak buah hati kami!

ppsmi: gapena baru sedar?

selepas tujuh tahun pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik
dalam bahasa inggeris dilaksanakan: gapena baru sedar pelaksanaan
ppsmi `...tidak sah di sudut undang-undang dan bertentangan
dengan seksyen 17(1),akta pendidikan 1976...' piraaaaah!
selepas tujuh tahun pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik
dalam bahasa inggeris dilaksanakan: gapena baru sedar ppsmi akan `membunuh
bahasa melayu sebagai bahasa ilmu dalam jangka masa yang panjang.' piraaaah!
selepas tujuh tahun...
selepas tujuh tahun...
selepas tujuh tahun pelaksanaan ppsmi tiba-tiba gapena... tiba-tiba gapena...
aduh!

i.
sama ada dimansuhkan atau diteruskan pengajaran pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris (ppsmi), dua-duanya TIDAK BERGUNA kepada saya kerana, dua anak saya SUDAH dan AKAN menjadi mangsa - dan saya rakyat bebal dan menerima sahaja apa yang diwahyukan pemerintah!
anak pertama saya: sejak tahun pertama hingga tahun enam dididik di sekolah kebangsaan. dia sudah hafal dan faham dengan formula, istilah dan simbol-simbol matematik dan sains yang `dibahasamalaysiakan’. tetapi semasa dia menduduki tingkatan satu, dia keliru apabila formula, istilah dan simbol-simbol dua mata pelajaran ini `dibahasainggeriskan’ semula.
hasilnya, keputusan pmr yang diperolehnya baru-baru ini tidak menyenangkan dia, walaupun dia sudah mula menguasai segala benda alah tersebut dalam bahasa inggeris.
sebentar tadi (catatan ini ditulis selepas keputusan pmr 2008) dia berkata, jika ditukar semula segala formula, segala istilah, segala simbol-simbol tersebut ke bahasa malaysia, dia akan terpaksa mengulang semula apa yang telah mengelirukannya.
anak kedua saya: sejak tahun pertama sekolah rendah dia mendapat didikan matematik dan sains dalam bahasa inggeris sepenuhnya dan dia cemerlang dalam dua mata pelajaran ini. sekarang dia di sekolah menengah, dia yang hafal dengan formula, istilah dan simbol-simbol matematik dan sains dalam bahasa inggeris itu mengadu: kalau dikembalikan semula dua mata pelajaran ini ke dalam bahasa malaysia maka dia terpaksa belajar apa yang tidak pernah dipelajarinya.

* sungguh bangsat dilihat orang apabila pejuang bahasa sibuk bikin repot polis, sibuk ugut saman kerajaan selepas tujuh tahun tembolok disumbat kenyang apa kejadahnya, selepas tempurung kepala anak-anak orang asli,anak-anak orang miskin papa kedana kat ceruk kampung diujikaji, tiba-tiba mereka melondehkan seluar menunjukkan telur!

ppsmi@keranda 152

ekoran fru menyerang dan menembak tear gas untuk menyurai ribuan peserta perarakan keranda 152, ada akhbar online berbahasa melayu, yang saham-sahamnya milik melayu, yang selama ini mendakwa mereka pejuang bangsa dan bahasa melayu, hari ini dengan bangsat dan celakanya menghina pembantah ppsmi apabila dengan tidak ada rasa kemaluan memanipulasi berita dan mendakwa: `kesemua penyokong bertempiaran lari menyelamatkan diri.....'
celaka!

nota: kami tidak larikan diri tetapi kami elak amokan tear gas fru.
tanya: di mana akhbar melayu ini sewaktu masjid negara diserang tear gas?

`bajet mini'

60 bilion ringgit malaysia diperuntuk dalam pakej rangsangan ekonomi
(enam puluh bilion ringgit duit malaysia? waw, malaysia kaya!). kalaulah 1 bilion daripada bajet yang dilihat `mini' itu diberikan kepada anak-anak yatim,1 bilion untuk oku yang tidak mampu, 1 bilion untuk orang-orang miskin tegar, penyumbangnya kalau mati, tidak perlu kapan, terus tanam dan terus masuk syurga!

No comments:

Post a Comment

good