Mar 5, 2009

KRISIS DI PERAK, KITA APADAH JADI?

Assalamu'alaikum Wr,Wb

APA SUDAH JADI KAT PERAK !

DI MAHKAMAH TINGGI APA SUDAH JADI ? DI SUK APA SUDAH JADI ? PERINTAH MENAHAN DUN PERAK DARI PR MENERUSKAN MESYUARAT DI TAHAN DATANG DARI ARAHAN JIN DARIPADA MANA ? ADAKAH PERINTAH ITU SAH DARI ORANG YANG SAH ? SIAPA RIDZWAN ? INGATLAH !!! JIKA MAHU TIPU MUSLIHAT DI TERUSKAN KAT PERAK MAKA PEGUAM PR KENA SELIDIK HAL PERINTAH MAHKAMAH INI KERANA ADA CERITA YANG TERKINI YANG SANGAT MEMALUKAN MAHKAMAH DAN KERAJAAN DI MATA DUNIA DAN RAKYAT, INGAT !!! SEKARANG SUDAH ADA SUARA YANG MENYENTUH SOAL DARAH MENGALIR BARU KRISIS PERAK BOLEH DI SELESAIKAN !!! ORANG ADA MEMPUNYAI AKAL DI MALAYSIA INI KENA BERTINDAK SEGERA JANGAN SAMPAI KERANA GILAKAN KUASA MAKA PERUNDANGAN DI PERMAINKAN, INGAT !!! SELESAIKAN JANGAN PAKAI OTAK, PAKAI AKAL, HARAPKAN SEMUA INI TIDAK BENAR ! JIKA BENAR SEGERAKAN PEMBUBARAN DUN SEBAGAI TUTUP CERITA YANG MEMALUKAN

SIVAKUMAR PERLU DIWAKILI PENASIHAT UNDANG-UNDANG

Mahkamah Tinggi Ipoh memutuskan bahawa Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, v. Sivakumar sepatutnya diwakili oleh penasihat undang-undang kerajaan negeri dalam saman yang dikemukakan terhadapnya.

Ini kali kedua Mahkamah Tinggi mengeluarkan keputusan itu. Kali pertama ialah pada hari semalam apabila peguam-peguam Sivakumar dihalang dari mewakilinya kerana menurut Pesuruhjaya Kehakiman, peguam-peguam berkenaan tidak mempunyai locus standi untuk mewakili Sivakumar yang pada pendirian mahkamah Sepaker ialah seorang penjawat awam.

PEGUAM PERTIKAI KEPUTUSAN MAHKAMAH TINGGI

Peguam Haji Asmuni Awi mempertikaikan keputusan Pesuruhjaya Kehakiman Ridwan Ibrahim yang menghalang Tommy Thomas seorang pakar Perlembagaan mewakili V.Sivakumar.

Menurut Asmuni mahkamah sepatutnya memutuskan samada kedudukan Speaker adalah sebahagian daripada entiti kerajaan atau sebaliknya.

"Mahkamah sepatutnya tidak boleh meneruskan keputusan mendengar kes tersebut sehingga Sivakumar diberi peluang untuk menjawab samada beliau boleh melantik peguam dari peguam Negara.No comments:

Post a Comment

good